Tijd

Tijd

Tijd is eigenlijk ook maar een bijzonder iets.
We zijn gewend om naar de klok te kijken om te zien of we op tijd op onze afspraak gaan verschijnen of omdat er wel “op tijd” gegeten moet worden. Vaak zijn we in gevecht met de tijd omdat er altijd een tekort aan lijkt te zijn.

In de huidige westerse maatschappij is het “normaal” dat we ons laten leiden en zelfs laten opjagen door de klok-tijd. Kloktijd is de objectieve, meetbare tijd, zoals we die van ons horloge kennen.

“We raken lichtelijk in paniek wanneer er geen horloge, telefoon of ander object in de buurt is waar we de tijd op kunnen zien en hier vervolgens direct op te reageren of een bepaald gevoel aan te koppelen.”

Om mee te draaien en te kunnen functioneren in deze maatschappij kunnen we niet zonder de klok-tijd. Dit mag dan een feit zijn maar wat zou het ons opleveren als we deze soms ook even helemaal los kunnen laten zodat we met onze aandacht helemaal in het huidige moment kunnen zijn?

 

Herken je die momenten waarbij je de tijd helemaal vergeet? Als je bijvoorbeeld een spannend boek leest, muziek luistert of aan het tuinieren bent en je schrikt als je naar de klok kijkt en blijkt dat het eigenlijk allang tijd was om te koken. Die momenten van “innerlijke tijd” lijken iets magisch met zich mee te dragen.

“Want wat gebeurt er dan wanneer we ons niet laten leiden door de klok-tijd en deze even helemaal wegvalt? En we onze aandacht helemaal op één ding richten?”

Er lijkt iets zich te manifesteren wanneer we de tijd even helemaal vergeten en we volledig opgaan in één ding. Is het creativiteit? Komen we tot heldere inzichten? Is het gewoon een manier om te ontspannen of kunnen we ons makkelijker verbinden met onze intuïtie? Misschien wel allemaal.

 

We kunnen onszelf soms even bevrijden door de klok-tijd te zien als enkel en alleen een meetinstrument en dat er verder niets verloren gaat als we deze tijd even kunnen loslaten. In tegendeel. We kunnen een wekker zetten op onze telefoon voor onze afspraken en leggen deze vervolgens aan de kant waardoor we op een ontspannen manier verder kunnen gaan met dat waar we mee bezig waren zonder ons te laten opjagen door de klok-tijd. Simpel maar effectief!

 

We ervaren tijd allemaal op onze eigen manier en laat de één zich er meer door leiden dan de ander. Maar de balans tussen klok-tijd en innerlijke tijd is een belangrijke factor voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van ons allemaal.

 

Maar ach, alles op z’n tijd…

Caroline
caroline@puurbewust.nl
2 Reacties
 • Annelies de Pijper
  Beantwoorden

  Mooi en zo waar.

  4 december 2018 at 2:12 pm
 • Ellen
  Beantwoorden

  Dit is Caro, puur, bewust van tijd, wanneer, hoe en volgens haar innerlijke klok.
  Zo mooi, helder en ……. bewust

  4 december 2018 at 6:52 pm

Plaats een reactie